Povezave

sreda, 8. januar 2014

VZROKI IN POSLEDICE



Kljub težki situaciji, v kateri smo se znašli, poslušam in berem v glavnem le kritike z ene in apologije z druge strani. Večinoma vse pa se ukvarjajo le s posledicami. Kot da bi se družba in nje posamezniki utapljali v globokem, nepresegljivem Determinizmu. Vnaprejšnji določenosti in brezizhodnosti.

Aitiologija (ατιολογία), iskanje vzrokov, se pojavlja le do tiste mere, ko eni in drugi poskušajo argumentirati svoj prav v kritiki, oziroma zagovarjanju stanja. Stanja, v katerem (ne)kritični um noče, ali ne zmore, vključiti svobodne volje. A le odkritje, upoštevanje in odprava vzrokov, ki so pripeljali do teh bednih posledic, lahko slednje dolgoročno odpravijo in na novih temeljih začnemo graditi pravičnejši in dolgoročno uspešnejši svet.

1.      Če (ko) zbolimo in se poskušamo zdraviti sami, bomo najprej blažili posledice: bolečino, visoko temperaturo, kašelj…Pri lažji bolezni nam takšno zdravljenje lahko celo uspe. Vendar, po izkušnjah vemo, da takšno zdravljenje traja mnogo dlje, bolezen pa se lahko še enkrat ali večkrat ponovi. Zato (velikokrat prepozno) ugotovimo, da z blaženjem ali odpravljanjem samih posledic nismo uspeli ozdraviti bolezni. Gremo torej k zdravniku. Ta bo simptome (posledice) naše bolezni najprej izkoristil za diagnozo, ki bo skoraj zagotovo razkrila vzrok naše bolezni, ki ga bomo, s predpisanimi zdravili in upoštevanjem zdravnikovih navodil, začeli odpravljati. S tem bomo ne le blažili, temveč dokaj hitro odpravili tudi njene neprijetne posledice. In zdravo zaživeli naprej :-).

2.      V stanovanju nam pregori električna varovalka. Klasično poskusimo sami zamenjati z novo,   elektromagnetno s stikalom ponovno vključimo. Toda največkrat pregori tudi nova, stikalo se sploh noče vključiti. V naši napeljavi še vedno ni električnega toka. Se bomo s tem kar sprijaznili? Lahko preživimo brez elektrike? Najbrž ne. Če nismo sami ugotovili, da je varovalka pregorela takrat, ko smo vključili električno svetilko ali kakšen drug aparat, bomo poklicali strokovnjaka. Tudi ta bo, podobno kot v prejšnjem primeru zdravnik, preden bo zamenjal varovalko,  najprej poiskal vzrok, ga odpravil in šele nato zamenjal varovalko. Vse električne naprave, priključene v tokokrogu, bodo spet delovale :-).

3.      Jezimo se nad politično elito, ki želi ohraniti star, preživel in zavržen socialistični sistem v želji ohranitve svojih privilegijev. Jezimo se nad lahkovernostjo in neumnostjo ljudi, ki se pustijo dnevno manipulirati, s strani ideološko usmerjenih servilnih medijev in populističnih političnih diskurzov  tranzicijskih socialistov.  Kljub slabim izkušnjam iz prejšnjega političnega sistema, zavedena večina še vedno z volitvami podpira njihov obstoj in pristaja na enakost v revščini raje, kot na spremembe, ki bi tudi njim prinesle boljše življenje. S tem smo našli krivce za obstoječe bedno stanje. Bomo rekli: tako pač je? Se bomo s tem sprijaznili in le kritizirali stanje še naprej?

V (pre)mnogih komentarjih je zaslediti točno tak determinizem. In brezizhodnost. Vendar nas zgornje izkušnje učijo drugače. Res je. Velika večina naših sodržavljanov slepo verjame medijem, politikom na oblasti in apologetom »najboljše možne« politične ureditve-socializma. Jim zaupa in jih celo podpira. Vedno pa se v družbi najdejo tudi kritično misleči posamezniki, ki se s tem ne zadovoljijo. In kakšna naj bo njihova vloga?

Zagotovo ni dovolj, da le kritiziramo stanje, sistem in ljudi, ki ga vzdržujejo in podpirajo in se v zanosu teh kritik vede ali nevede s tem sprijaznimo. Če želimo stanje spremeniti na bolje, in v to ne dvomim, moramo poiskati in odkriti vzroke. Potem vso energijo vložiti v to, da te odpravimo in postavimo nove temelje.

Ker je družba zelo kompleksen pojav, so tudi vzroki za njene težave zelo kompleksni. Kljub temu pa moramo dosledno, najbrž vsak najprej na svojem področju, te negativne vzroke odkriti, nanje opozarjati in širiti spoznanja med ljudi. V času družabnih spletnih omrežij nam je delo močno olajšano. V bitki za resnico z enoumnimi servilnimi mediji, uporabimo novodobno medijsko »orožje«, s katerim lahko sežemo v vsak dom!

In ko pride prva priložnost političnega nadgrajevanja, zdravljenja bolezenskega stanja v katerem se nahaja naša država, pričakujemo tudi od temu razmišljanju sorodnih političnih opcij, da bodo pričele takoj! z odpravljanjem ugotovljenih vzrokov in sočasnim postavljanjem novih temeljev za pozitiven, normalen razvoj naše mlade države :-).

Ni komentarjev:

Objavite komentar